The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.

Bakin kuvani kupus – Tradicionalni recept iz detinjstva koji miriše na dom

🥣 Bakin kuvani kupus – miris detinjstva iz zemljanog lonca

U vreme kada nije bilo brzih obroka i gotovih začina, naše bake su znale kako da iz jednostavnih sastojaka naprave jelo koje se pamti. Bakin kuvani kupus je bio i ostao simbol domaće kuhinje – punog ukusa, duše i strpljenja. Ovo nije samo recept, ovo je priča o vremenu kad se ručak kuvao ceo dan, a komšije su dolazile nepozvane – vođene mirisom iz dvorišta.

📜 Sastojci (za 4-5 gladnih duša):

  • 1 glavica kiselog kupusa srednje veličine
  • 400 g dimljene svinjetine (rebarca, vrat ili kolenica)
  • 200 g domaće kobasice (po mogućstvu ljute)
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 ravna kašičica aleve paprike (slatke)
  • Prstohvat mlevenog bibera
  • Lovorov list (2 kom)
  • So po ukusu
  • Par zrna bibera i kima
  • Kašika domaće masti (ili ulja, ako nema masti)
  • Voda ili bujon po potrebi

🍲 Priprema:

  1. Luk, osnova svakog domaćeg čuda:
    Na masti izdinstajte sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte narendanu šargarepu i sve zajedno propržite par minuta.
  2. Dodajte meso i mirise detinjstva:
    Ubacite dimljeno meso i kolutove kobasice, propržite da uhvate boju i puste miris. Dodajte aleve paprike, kim i biber. Sve to kratko promešajte da paprika ne zagori.
  3. Kupus kao glavna zvezda:
    Kupus operite ako je previše kiseo ili slan, pa ga isecite na srednje trake. Dodajte ga u šerpu, zajedno sa lovorovim listom. Prelijte toplom vodom ili bujonom taman da ogrezne.
  4. Dugotrajna magija:
    Kuvajte na tihoj vatri 2 do 3 sata. Ako imate zemljani lonac i peć na drva – još bolje. Povremeno promešajte, ali nežno, jer kupus ne voli da ga nerviraju.
  5. Finalni dodir:
    Pred kraj kuvanja, probajte – ako treba, dodajte još malo soli. Kupus treba da bude mekan, a čorba gusta i puna ukusa. Ako volite, možete dodati i kašičicu brašna razmućenog u vodi za gušću teksturu.

🧺 Savet bake Mile:

„Nemoj da žuriš s kupusom. On traži vreme i ljubav. Ako ti miris kupusa ne ispuni kuću – nisi ga dobro skuvala.“


🍞 S čime se služi?

Najbolje ide uz krišku domaćeg hleba, malo ljute paprike sa strane i čašicu rakije za one koji vole. Za potpuni doživljaj – poslužite u glinenim činijama i pustite tihu narodnu muziku u pozadini.

Podeli sa ljubavlju