The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.

Piletina sa povrćem iz rerne – Sočan i jednostavan recept za svaki dan

🍗 Piletina sa povrćem iz rerne – kada se mirisi slože, ručak se ne odlaže

Nekad je sve što nam treba – jedna tepsija, malo povrća, dobro začinjeno meso i topla rerna. Piletina sa povrćem iz rerne je klasik koji ne izlazi iz mode – sočna, zapečena i puna ukusa, a bez puno komplikacija. Recept koji miriše na okupljanja, porodične nedelje i tanjire koji se brišu do poslednje kapljice.


📜 Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 bataka sa karabatacima (ili pileći file, ako više volite)
  • 3 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 tikvica
  • 1 crvena paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica dimljene mlevene paprike
  • 1/2 kašičice ruzmarina (suvog ili svežeg)
  • So i biber po ukusu
  • Sok od pola limuna
  • Po želji: malo čili pahuljica ili senfa za jači šmek

🍲 Priprema:

  1. Priprema marinade:
    U činiji pomešajte maslinovo ulje, dimljenu papriku, sok od limuna, so, biber, ruzmarin i protisnut beli luk. Po želji, dodajte malo čilija ili kašičicu senfa. U tu marinadu uvaljajte piletinu i ostavite je da odmori barem 30 minuta (idealno sat vremena).
  2. Povrće u glavnoj ulozi:
    Krompir, šargarepu i tikvicu isecite na kolutove ili kriške, luk na rebarca, papriku na trake. Sve stavite u veću činiju, dodajte malo soli, bibera i maslinovog ulja, pa sve promešajte.
  3. Složite u tepsiju:
    U velikoj vatrostalnoj posudi ili plehu, rasporedite povrće, a preko njega položite mariniranu piletinu. Prelijte sve ostatkom marinade. Po želji dodajte par grančica svežeg ruzmarina ili timijana.
  4. Pečenje:
    Rernu zagrejte na 200°C (sa ventilatorom, ako imate). Pokrijte jelo aluminijumskom folijom i pecite oko 40 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta dok piletina ne porumeni, a povrće ne postane karamelizovano i meko.
  5. Final touch:
    Po vađenju iz rerne, možete pokapati sve s malo maslinovog ulja i posuti svežim peršunom. Pustite da „odmori“ 5 minuta pre služenja.

📝 Savet iz bakine sveske:

„Ako želiš da povrće upije sve sokove od piletine – nemoj preterivati s vodom. Rerna i prirodni sokovi sve odrade kako treba.“


🍽 Predlog za serviranje:

Služi se uz domaći hleb, salatu od paradajza ili kiselo mleko. Ako želite da ostavite utisak – dodajte i kašiku domaćeg ajvara pored!


💡 Bonus ideja:

Ovo jelo možete pripremiti i u glinenoj posudi ili u pekaču sa poklopcem – dobićete još bogatiji, rustični ukus. I da, odličan je i za podgrevanje – možda čak i bolji sutradan.

Podeli sa ljubavlju