The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.

🍗 Piletina sa povrćem iz rerne – kada se mirisi slože, ručak se ne odlaže
Nekad je sve što nam treba – jedna tepsija, malo povrća, dobro začinjeno meso i topla rerna. Piletina sa povrćem iz rerne je klasik koji ne izlazi iz mode – sočna, zapečena i puna ukusa, a bez puno komplikacija. Recept koji miriše na okupljanja, porodične nedelje i tanjire koji se brišu do poslednje kapljice.
📜 Sastojci (za 4 osobe):
- 4 bataka sa karabatacima (ili pileći file, ako više volite)
- 3 krompira
- 2 šargarepe
- 1 tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica dimljene mlevene paprike
- 1/2 kašičice ruzmarina (suvog ili svežeg)
- So i biber po ukusu
- Sok od pola limuna
- Po želji: malo čili pahuljica ili senfa za jači šmek
🍲 Priprema:
- Priprema marinade:
U činiji pomešajte maslinovo ulje, dimljenu papriku, sok od limuna, so, biber, ruzmarin i protisnut beli luk. Po želji, dodajte malo čilija ili kašičicu senfa. U tu marinadu uvaljajte piletinu i ostavite je da odmori barem 30 minuta (idealno sat vremena). - Povrće u glavnoj ulozi:
Krompir, šargarepu i tikvicu isecite na kolutove ili kriške, luk na rebarca, papriku na trake. Sve stavite u veću činiju, dodajte malo soli, bibera i maslinovog ulja, pa sve promešajte. - Složite u tepsiju:
U velikoj vatrostalnoj posudi ili plehu, rasporedite povrće, a preko njega položite mariniranu piletinu. Prelijte sve ostatkom marinade. Po želji dodajte par grančica svežeg ruzmarina ili timijana. - Pečenje:
Rernu zagrejte na 200°C (sa ventilatorom, ako imate). Pokrijte jelo aluminijumskom folijom i pecite oko 40 minuta. Zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta dok piletina ne porumeni, a povrće ne postane karamelizovano i meko. - Final touch:
Po vađenju iz rerne, možete pokapati sve s malo maslinovog ulja i posuti svežim peršunom. Pustite da „odmori“ 5 minuta pre služenja.
📝 Savet iz bakine sveske:
„Ako želiš da povrće upije sve sokove od piletine – nemoj preterivati s vodom. Rerna i prirodni sokovi sve odrade kako treba.“
🍽 Predlog za serviranje:
Služi se uz domaći hleb, salatu od paradajza ili kiselo mleko. Ako želite da ostavite utisak – dodajte i kašiku domaćeg ajvara pored!
💡 Bonus ideja:
Ovo jelo možete pripremiti i u glinenoj posudi ili u pekaču sa poklopcem – dobićete još bogatiji, rustični ukus. I da, odličan je i za podgrevanje – možda čak i bolji sutradan.